Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΣΚΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗaltΟ σημερινός κατοικίδιος σκύλος θεωρείται ότι έζησε στην Ευρώπη 70 – 40 εκατομμύρια χρόνια πριν. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο κατοικίδιος σκύλος κατάγεται από το λύκο, ο οποίος κατά τη Νεολιθική εποχή πλησίαζε στους ανθρώπινους καταυλισμούς για να βρει τροφή και να ζεσταθεί στις φωτιές τους. Η θεωρία ότι ο κατοικίδιος σκύλος γίνεται πιο άγριος αν διασταυρωθεί με λύκο έχει αναθεωρηθεί. Στην Αρχαία Ελλάδα οι μαρτυρίες που υπάρχουν αφορούν παραστάσεις σκύλων σε σκηνές κυνηγιού και μάχης. Στον Ξενοφώντα ανήκουν οι πρώτες γραπτές σοβαρές πληροφορίες σχετικά με τους σκύλους που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στο κυνήγι.

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η καλή διατροφή και τα γερά δόντια θα βοηθήσουν ένα σκύλο να ξεπεράσει τα πιο πολλά από τα προβλήματα που θα συναντήσει στη διάρκεια της ζωής του, τα πρότυπα διατροφής έχουν βελτιωθεί πολύ και η συνειδητοποίηση του ότι οι σκύλοι θα έχουν διαφορετικές ανάγκες στα διάφορα στάδια της ζωής τους έχει συντελέσει πολύ στο να παραταθεί η ενεργός ζωή του κατοικίδιου σκύλου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ
Κουτάβια που λιμοκτονούν και μαραζώνουν, παχύσαρκα υπέρβαρα σκυλιά που τους κόβεται η αναπνοή στα τέσσερα βήματα, νύχια που έχουν μακρύνει από την έλλειψη άσκησης. Η «ισορροπημένη» διατροφή έχει γίνει σλόγκαν για πολλές εταιρείες διατροφής σκύλων, οι οποίες παράγουν μεγάλη ποικιλία τροφών κατάλληλων για σκύλους. Για να καταλάβει ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου τι αποτελεί ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να είναι ενήμερος για τις κύριες θρεπτικές ουσίες στις διάφορες ομάδες τροφών. Αυτές είναι : πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, καθώς και το βασικό συστατικό, το νερό, που απαιτείται σε μεγάλες ποσότητες.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
αυτές χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες για τους σκύλους «εργάτες» και, σε μικρότερη έκταση, για τα κατοικίδια σκυλιά που κάνουν τακτικά περιπάτους. Επίσης, για εκείνα τα σκυλιά που είναι δραστήρια μέσα στο σπίτι, που κοιμούνται σπάνια και περπατάνε την ημέρα τους πηγαίνοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο, δείχνοντας ζήλο να φυλάνε το σπίτι καθώς και να αστυνομεύουν τον κήπο. Ενέργεια απαιτείται για να διατηρείται ο σκύλος ζεστός όταν ο καιρός είναι κρύος και επίσης απαιτείται ενέργεια για όλες τις αντιδράσεις του μεταβολισμού που γίνονται μέσα στο σκύλο, καθώς και για την τεράστια κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια της μυικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορεί να διαφέρουν από ράτσα σε ράτσα και από σκύλο σε σκύλο ανάλογα με το τι τους ζητάμε να κάνουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ο σκύλος – οδηγός που περπατάει οκτώ χιλιόμετρα χωρίς ανάπαυση και άλλα οκτώ για να επιστρέψει έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε ενέργεια από το Λαμπραντόρ του σπιτιού που ασκείται κάνοντας δυο βόλτες των δέκα λεπτών με το αφεντικό του και μετά περνάει το υπόλοιπο της ημέρας ξαπλωμένο μέσα σε ένα ζεστό ή δροσερό, ανάλογα την εποχή, σπίτι.altΜια συνηθισμένη παγίδα είναι το να υποθέτουμε ότι η διατροφή του σκύλου πρέπει να αλλάζει αρκετές φορές την εβδομάδα για να μη βαριέται το ζώο την τροφή του, πράγμα που δεν ισχύει. Όταν βρει ο ιδιοκτήτης του σκύλου μια κατάλληλη σύνθεση μερίδας φαγητού καλά θα κάνει να προσκολληθεί σε αυτή. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάζει τη γεύση ή να αγοράζει την πιο ακριβή τροφή που υπάρχει στην αγορά για να νομίζει ότι φτιάχνει ένα γεύμα ειδικής ποιότητας.
Η κροκέτα σαν λύση διατροφική έχει να κάνει αρκετά και με τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για μαγείρεμα του φαγητού του σκύλου !
Όταν κάποιος διαλέγει μια τροφή θα πρέπει να σκεφτεί πόσο ασκείται ο σκύλος του ή την ηλικία του, καθώς μεγαλώνει ο σκύλος συνήθως οι ανάγκες του σε ενέργεια ελαττώνονται και περπατάει λιγότερο μέσα στο σπίτι, όταν δεν τον βγάζει περίπατο προχωράει πιο αργά και έτσι καλύπτει μικρότερη απόσταση. Σε μερικές περιπτώσεις θα χρειαστεί τροφές ειδικής σύνθεσης με υψηλή απόδοση ενέργειας, ώστε να διατηρηθεί ο σκύλος σε καλή σωματική κατάσταση. Η χορήγηση ενός γεύματος την ημέρα είναι συνήθως αρκετή για συντήρηση της υγείας του ζώου. Αν, με το τακτικό ζύγισμα, διαπιστωθεί ότι ο σκύλος παχαίνει πάρα πολύ, τότε η καλύτερη λύση είναι μια τροφή με λιγότερες θερμίδες και όχι την ελάττωση της ποσότητας της τροφής που ήδη παίρνει, επειδή ο σκύλος μπορεί να την τρώει χωρίς να νιώθει ότι λιγόστεψε η ποσότητα παρότι θα παίρνει λιγότερες θερμίδες.
Ο στόχος είναι η διατήρηση του βάρους του ζώου στο επίπεδο που υπήρχε όταν ήταν νέο. Με την πρώτη αύξηση του βάρους, πάνω από δυο κιλά, αρχίζει η δίαιτα!

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ – ΣΚΥΛΟΥ
ΣΚΥΛΟΣΑΝΘΡΩΠΟΣ
3 μηνών3 ετών
6 μηνών10 ετών
12 μηνών20 ετών
2 ετών24 ετών
3 ετών28 ετών
4 ετών32 ετών
5 ετών36 ετών
6 ετών40 ετών
7 ετών44 ετών
8 ετών48 ετών
............
18 ετών90 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου