Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Η έλλειψη βοσκοτόπων και οι καθυστερήσεις πληρωμών αυτοχθόνων φυλών τα βασικά προβλήματα της ελληνικής βουβαλοτροφίας

Η έλλειψη βοσκοτόπων, το υψηλό κόστος για ζωοτροφές και η σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους αυτοχθόνων φυλών ζώων, αποτελούν τα βασικά προβλήματα του κλάδου, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας κ. Τρύφων Γιαντσίδης.

«Μέσα στον Σεπτέμβριο είχαμε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Μπόλαρη. Το βασικό πρόβλημα που του αναφέραμε είναι η καθυστέρηση που υπάρχει στην πληρωμή των επιδοτήσεων στο πρόγραμμα αυτόχθονων φυλών του προηγούμενου ΠΑΑ. Μας καταβλήθηκαν τα ποσά του 2013. Υπάρχει πρόβλημα όμως στην ΔΑΟΚ Σερρών με κάποιους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί. Αυτό ουσιαστικά έχει «μπλοκάρει» τις πληρωμές για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας και περιμένουμε άμεσα να μας καταβληθούν τα χρήματα για το 2014 και 2015.

Οι βουβαλοτρόφοι στη λίμνη Κερκίνης αναγκάζονται να καλλιεργήσουν ζωοτροφές (σιτάρι, τριφύλλι, κριθάρι κ.α.) για να τραφούν τα ζώα, κάτι που αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης και περιορίζει σημαντικά τα κέρδη τους. Δεν έχουμε χρήματα για να σπείρουμε τα χωράφια μας. Πέρσι αγοράσαμε εφόδια για να σπείρουμε και ακόμη χρωστάμε στους εμπόρους και δεν μας δίνουν πίστωση.

Στο παρελθόν είχαμε πολλά βοσκοτόπια γύρω από την λίμνη Κερκίνη  και οι νεροβούβαλοι έβρισκαν άφθονη τροφή. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε μείωση των βοσκοτόπων είτε επειδή καταπατήθηκαν εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν από τους γεωργούς είτε γιατί δεν κάναμε σωστή διαχείριση στην περιοχή γύρω από την λίμνη (το 1982 στήθηκε το φράγμα και τα νερά υψώθηκαν στα 4,5 μέτρα) είτε από υπερβόσκηση. Η παλιά ελεύθερη βόσκηση έγινε ελεγχόμενη βόσκηση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράσουμε ή να καλλιεργήσουμε ζωοτροφές για να καλύψουμε τις ανάγκες των ζώων.

Στο κόστος παραγωγής θα πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση των φόρων, τις εισφορές στον ΟΓΑ, τα χρήματα για την πληρωμή των λογιστών, τις εισφορές στον ΕΛΓΑ αν και δεν μας καταβάλλονται ποτέ αποζημιώσεις. Επίσης έχουμε αύξηση στο πετρέλαιο και τον ΕΝΦΙΑ. Στο παρελθόν μας έλεγαν ότι θα μπορούσε μια εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη με μια επιδότηση από το πρόγραμμα αυτοχθόνων φυλών. Εγώ σπούδασα δασοπόνος και αποφάσισα να συνεχίσω την εκτροφή των ζώων που τα είχε ο προπάππους μου. Ονειρεύομαι πολλά πράγματα να κάνω αλλά οι σημερινές συνθήκες οδηγούν τον κλάδο σε απαξίωση. Οι παραγωγοί δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες και θα πρέπει να στηριχθούν από τους  εμπόρους.

Τα προϊόντα του βουβαλιού είναι το κρέας και το γάλα. Εδώ και μια δεκαπενταετία πουλάμε το κρέας σε κάποιους κρεοπώλες που στη συνέχεια το διοχετεύουν σε ολόκληρη την χώρα. Τα τελευταία πέντε χρόνια πουλάμε και το γάλα σε κάποιους μεταποιητές, που παρασκευάζουν διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά. Οι καταναλωτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και τα προϊόντα αυτά γίνονται «ανάρπαστα».

Το ελληνικό βουβάλι ή νεροβούβαλος θα μπορούσε να έχει πολλές προοπτικές. Στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 4.000 ζώα, από τα οποία τα 3.500 βρίσκονται στον κάμπο του Στρυμόνα. Εμείς ζητάμε να μας κάνει μια πιστοποίηση το κράτος ότι εκτρέφουμε μια σπάνια αυτόχθονη ελληνική φυλή, ώστε να υπάρχει μια ετικέτα στα καταστήματα που εμπορεύονται το γάλα και το κρέας από τα βουβάλια των μελών του συνεταιρισμού μας. Έτσι θα διαφυλάξουμε τα προϊόντα μας από τις εισαγωγές και θα γνωρίζει ο καταναλωτής ότι το προϊόν που αγοράζει είναι ελληνικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου