Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥπΑΑΤ από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας αρχικά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εν συνεχεία στο ΥπΑΑΤ θα προβεί αύριο Τρίτη η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της κ. Δημήτρη Καμπούρη στον ΑγροΤύπο. Όπως ανέφερε ο κ. Καμπούρης «τώρα γίνεαι συζήτηση για την εξισωτική του 2014 αλλά δε μπορούμε να αγνοήσουμε την απώλεια της εξισωτικής του 2013» προσθέτοντας για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων ότι «πρόκειται για πάγιες καταστάσεις που έχουμε θέσει επανειλημμένα στους αρμοδίους χωρίς να έχουμε δει ανταπόκριση». Αναφορικά με το θέμα των ημερών που είναι οι πληρωμές σε βιολογική κτηνοτροφία παλαιότερων ετών ο ίδιος σημείωσε ότι «παρά τις εξαγγελίες του Οργανισμού Πληρωμών οι κτηνοτρόφοι είμαστε σε αναμονή».
Κε Πρόεδρε αύριο θα προβείτε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥπΑΑΤ;
Πρώτα θα πάμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εν συνεχεία στο ΥπΑΑΤ. Μιλάμε για εκπροσώπους του ΠΕΚ όχι για μαζική κινητοποίηση κτηνοτρόφων.
Το θέμα των ημερών είναι οι πληρωμές που εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς σε βιολογική κτηνοτροφία. Η υπομονή των κτηνοτρόφων σε πολλές των περιπτώσεων δοκιμάζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της εξισωτικής του 2014 που πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα
Η εξαγγελία του Οργανισμού για εκκίνηση των εν λόγω πληρωμών είχε ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου. Όπως λέτε κι εσείς η διαδικασία εξελίσσεται ιδιαίτερα αργά και φτάσαμε τέλη Σεπτεμβρίου για να έχουμε κάποια πρόοδο. Επίσης, να μην ξεχνάμε την εξισωτική του 2013 που είχε χαθεί σχεδόν παντελώς. Είναι κάτι στο οποίο δεν περιμένουμε πλέον δικαίωση αλλά εμείς το υπενθυμίζουμε. Τα 4/5 των κτηνοτρόφων δεν είχαν πληρωθεί τότε.
Κάτι ακόμα που έχετε θέσει επανειλημμένα είναι το ζήτημα του πλαισίου αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Τελικά δόθηκε παράταση και αναμένεται από πλευράς υπουργείου νομοθετική ρύθμιση που φιλοδοξεί να λύσει το θέμα
Οι θεσμικές παρεμβάσεις δεν έχουν οικονομικό κόστος. Από τη στιγμή που τα γενικά πολεοδομικά σχέδια δεν προβλέπουν χρήσεις γης δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι εκεί τουλάχιστον που δεν υπάρχουν προβλήματα, με τους κατοίκους, τα νερά κλπ να μπορεί κάποιος με 3 έγγραφα να αδειοδοτηθεί για τα πρόχειρα καταλύμματα. Απαιτείται κινητοποίηση και συνεννόηση από τα συναρμόδια υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου